Stormo Nordsjö Idé & Design

Meny

Før tapetsering

Å tapetsere er enklere enn du tror, sier Stefan Wahlberg, malermester hos Nordsjö. Se hva du må tenke på før tapetsering her.

Start med å sjekke hvordan veggen din ser ut. Hvis du har fem lag tapet eller mer, må all tapet fjernes. Ellers kan det dannes bobler i det nye tapetet. NID-butikkene har utleie av tapetfjernermaskiner og tapetbord!

1. Deksel

Dekk lister og gulv. Benytt gjerne EasyCover maskeringsteip med dekkplast, som finnes i breddene 1,5 og 2,5 meter. Fest teipen ovenfor listen, og bre så plasten ut over gulvet.

2. Føle

Kakk på veggen med fingertuppene for å sjekke at eventuell tapet under sitter fast. Hvis lyden er dump sitter ikke tapetet skikkelig fast, noe det må være når du skal tapetsere. Hvis ikke kommer det til å bli bobler i det ferdige resultatet.

3. Skjær bort løse tapeter

Skjær bort gammel tapet på alle steder det sitter løst.

4. Slip

Slip ned alle tapetskjøter. Benytt sandpapir 100–120.

5. Sparkle

 Sparkle over alle skjøter slik at veggen blir helt slett.

6. Puss veggen

Puss veggen så du får et helt slett underlag. Benytt en leddbar slipekloss.

7. Demonter elektriske bokser

Slå av strømmen. Skru ned og ta bort alt som sitter løst på veggen.

8. Grunningsmaling

Hvis underlaget er et tapet med sterke farger, må du først grunne hele veggen en gang med en grunningsmaling. Benytt rull på skaft. Det er ett godt tips å grunne veggen i samme farge som tapeten for da unngår du striper mellom skjøtene hvis du ikke er nøyaktig nok.

Batchnummer

Når du skal kjøpe tapet og trenger flere ruller, er det viktig at du ser på batchnummeret. Batchnummeret er det samme som produksjons/trykknummeret. Dvs at alle tapeter som har det samme nummeret er fra samme produksjon/trykk, og derfor har samme  innfarging. Dersom du velger tapeter med forskjellig batch kan det være en liten fargeforskjell. To ulike batch anbefales aldri å kombineres på samme vegg. 

Beregning av tapet

Norsk standard takhøyde er 2,40 meter. Som grunnregel gir ensfarget tapet 2 meter vegg og tapet med mønsterrapport 1,5 meter vegg.

Formel ensfarget tapet:
Omkrets av rom (samlet bredde på veggen) delt på 1,5 = Antall ruller

Formel mønstrete tapet:
Omkrets av rom (samlet bredde på veggen) delt på 2 = Antall ruller